5. zóna Nappali

Az 5. zóna (nappali) mini-lomtalanítása

Az utolsó 15 perc következik. Dobd ki a papírgyűjtőbe a lejárt, érdektelen újságokat. A szemeddel nézz végig a könyvespolcon, és ha van olyan könyv, amitől megválnál, vedd le a polcról, készítsd egy kupacba, és tervezd meg, hogy mikor mész el az antikváriumba beadni, vagy tedd fel valamelyik aukciós oldalra.

  • Póktalanítás
  • Ajtó & villanykapcsoló letörlése
  • Fiókok szortírozása (íróasztal + magazinos fiók)
  • Íróasztalról felesleges papírok kiszórása
  • Nyuszi alomtálcájának & tálkájának alapos kimosása
  • Ablakmosás - a keretet is tokkal-vonóval
  • Kanapé & párnák alapos kiporszívózása
  • Porolás
  • Porszívózás – íróasztalok mögött is
  • Felmosás
  • (benti) növények portalanítása
  • Radiátortörlés
  • székek letakarítása
  • a reluxa portörlése
  • a csillárok tisztítása
  • a felesleges lapok/levelek kiszórása
  • Viráglocsolás
  • Amit pedig igazán meg szeretnék osztani, hogy az összes folyamat lezárásaként csináltam valami személyes kényeztetést is különféle illóolajok formájában. :) A bútorok textilfelületeit pedig tavasz illatú textilfrissítővel szórtam be.
    Nagyon feldobnak.
    Még keresnem kell valami edényt az ágy mellé, amibe levendulás olajat csepegtethetek.

http://www.urban-eve.hu/2011/03/28/5-zona-nappali/

5. zóna: nappali


Üdv a zónázás utolsó hetének első napján! Ezen a héten (március 28-31.) a nappali zónájában vagyunk.

Ha nem tudod, hogy mi az a zónázás, olvasd el a bevezető cikkemet! A zónázás összefoglaló oldalát (és a zónázással kapcsolatos cikkeim listáját) itt találod.

Mostantól kezdve a következő 4 napon az alábbi feladataid vannak:
1. Haladj a saját nappalis zónalistádon!

Vedd elő a nappalihoz tartozó teendőlistát, amit a mára adott házi feladat részeként megírtál, és a következő napokban szépen haladj rajtuk, akárcsak az előző zónákban. Továbbra is mérd stopperrel a különböző feladatokra szánt időt, hogy a következő hónapban már jobban tudd beosztani az idődet. A stopperezésről az első zónánál írtam bővebben, ha most csatlakoztál, kérlek, olvasd el!
2. Gyűjtsd a nappalira vonatkozó ötleteket és inspirációkat!

Ismét készíts elő két újabb papírlapot (most már a 9-es és a 10-es jön :)), és ezekre jegyezd fel a javítandó, szerelendő ötleteket, és a későbbi beszerzendő újításokat, inspirációkat, amik a nappalidat érintik. Újra kell tömni a kanapé párnáit? Új karnist szeretnél? Esetleg új könyvespolcot, szőnyeget? Egy szép állólámpát a sarokba? Mindent írj le, ami eszedbe jut! A 2 papírlap bővebb használatáról szintén az első zónánál írtam. Nappali-inspirációs képeket az eddigiekhez hasonlóan a hét során teszek majd ki a blogra. :)

Házi feladat a hétvégére (április 2-3.)
Írd meg a vészhelyzet-tervet!

Ha becsületesen stoppereztél minden feladatot, ráadásul az elejétől kezdve zónázol, a hét végére lesz egy teljes listád a lakásban fontos feladatokról és arról, hogy mennyi időbe telik az elvégzésük. Ezen információ ismeretében állíts össze egy vészhelyzet-tervet, amit akkor vethetsz be, ha nagyon elcsúsztál a házimunkával (beteg voltál, a gyerek volt beteg, határidős munkád volt, nyomott az idő, stb.), de mégis prezentálni kéne a lakást, mert jön az anyós, átugrik a barátnőd, a védőnő, vagy egyszerűen csak tele van a hócipőd a kuplerájjal és a mocsokkal. Ha látod, hogy mennyi idő alatt lehet gatyába szedni a lakást, könnyebben állsz neki ennek is.

A vészhelyzet-takarításra 60 percből gazdálkodj, és minden helyiségnél számold bele a rendrakást is – ez lehet 2-7 percig akármennyi, a helyiség méretétől függően. Valószínűleg a konyhában és a nappaliban kell hosszabban rendet rakni, az előszobára, fürdőszobára elég lesz a 2 perc is. Ha egyébként a reggeli rutinodban benne van a hotspotolás, a beágyazás vagy a Turbó Törlés, akkor ezzel tudsz magadnak előre is segíteni, ha már reggel megteszed.

A vészhelyzet-takarítás annyiban tér el a heti 1 órás lakáskényeztetéstől, hogy itt most a látványosságon van a hangsúly, vagyis csak ott takarítasz, ahol a papok táncolnak. :) Ágyneműcserére, szemetes-ürítésre ilyen esetben ne gondolj, illetve utóbbira csak akkor, ha túlfolyik a kukán a szemét.

Többféle szempontból állhatsz neki a vészhelyzet-listának.
Az egész lakás kitakarítása: Ha pici (1-3 szobás) a lakásod, a 60 percből a lakás minden területére jut idő. Minden zónából válaszd ki a leglátványosabb feladatokat: a konyhában például feltétlenül töröld le a tűzhelyet és a munkafelületet és pakolj el az étkezőasztalról. A nappaliban tedd rendbe a kanapét, töröld le a kisasztalt, porszívózz fel, a fürdőben töröld le a tükröt, a mosdókagylót, fertőtlenítsd ki a WC-t, a hálóban ágyazz be és pakold el a ruhákat, stb. Ami Neked fontos. Az, hogy a konyhaszekrényben mi van, most nem érdekel semmit, aki benéz oda, az magára vessen. :)
Szelektív takarítás: Ha nagy házad van (például kétszintes, és az emeletre tudod, hogy nem fog menni a kedves vendég), akkor válassz ki 2-3 helyiséget/zónát, amit gatyába kell ráznod – például konyha, nappali (különösen, ha amerikai konyhád van!), fürdőszoba & WC. Szintén 60 percből gazdálkodj, csak így több idő jut egy-egy helyiségre. Természetesen ebben az esetben is válaszd a látványos feladatokat!

Segítség a Vészhelyzet-takarítás során
Mindenképpen írj listát, így kapkodás helyett feketén-fehéren látod, hogy mit kell tenned. És pipálni jó érzés, ezt már tudjuk. :)
A takarítás során használd az időzítődet! Állítsd be 60 percre, és ha egy-egy feladattal megvagy, azt pipáld ki, és pillants az időzítődre, hogy hol tartasz. Ha látod, hogy nagyon megcsúsztál valamivel, még módosíthatsz a listádon, és a maradékból a legkevésbé fontosat egyszerűen hagyd ki!
Delegálj! A világos feladatlistán könnyen kiigazodnak a férfiemberek és a (kis)kamasz gyerekek is. Ha csak néhány két perces feladatot le tudsz passzolni, már sokat segítettek. Dicsérd meg őket, és köszönd meg nekik!

Variációk

Ha belejöttél, csinálhatsz 30 perces vagy 15 perces mini-listát is, akár egy-egy helyiségre lebontva, hogy amikor egyébként általánosságban jól néz ki a lakás, csak egy helyiség néz ki úgy, mintha bomba robbant volna benne, akkor arra is legyen instant megoldás a kezedben. :)

Természetesen az “ideális” lenne, ha ilyenre nem lenne szükség, de hát azt senki sem tudja garantálni. :) Legyél felkészült, amennyire lehet, hogy megkíméld magad a felesleges stressztől!

http://www.urban-eve.hu/2011/03/30/lakberendezes-inspiracio-nappali/

http://www.urban-eve.hu/2011/02/28/emlekezteto-holnaptol-zonazunk/

Szerző: Adrimanka  2013.02.25. 08:00 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kiscsillagnapjai.blog.hu/api/trackback/id/tr645054752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása