Urban eve 2. zóna Konyha, kamra

A 2. zóna (konyha) mini-lomtalanítása

Kedden a második zónában, a konyhában lomtalaníts 15 percet. Segítesz magadnak, ha előre dolgozol például azzal, hogy a kezed ügyébe került lejárt élelmiszereket kihajigálod a kukába. Ha van olyan háztartási kisgéped, amire nincs szükséged, írd fel egy cetlire (típusszámmal, egyebekkel együtt), és antihalogató szerdán nyomd fel a Vaterára. :)

  • Pókok kilakoltatása
  • ajtók letörlése
  • Kamrapolcok rendbeszedése
  • Fiókok rendbeszedése
  • Konyhaszekrényajtók letörlése
  • Hűtő letörlése kívülről (ajtó & teteje)
  • Hűtő kitörlése & lejárt cuccok kiszórása
  • Főzőlap letörlése
  • Sütő kitisztítása
  • Mikró kitisztítása - citromos vizet 2-3 percet forralni vele, utána állni hagyni 5 percet, utána simán lejön a kosz
  • Szagelszívó kitisztítása
  • Edényszárító kiecetezése
  • Munkafelületek alapos letisztítása
  • Ajtó & villanykapcsoló letörlése
  • Szakácskönyvpolc portalanítása
  • Asztalterítő mosása
  • Porszívózás
  • Felmosás
  • Kuka kimosása
  • a csempe lemosása
  • a hűtő leengedése/takarítása
  • az elkoszolódott fuga tisztítása - cif, bekened, rajtahagyod, négykézlábra ereszkedsz, és körömkefe
  • ablakpucolás
  • Radiátortörlés
  • alomcsere macskáknak
  • Viráglocsolás
  • lefolyótisztítónak szoktam, hogy fél zacskó szódabikarbóna, rá egy jó 3 dl ecet, hagyom zubogni tíz percet, addig vizet forralok, aztán rázúdítom az egészet, és tiszta is
  • Amit pedig igazán meg szeretnék osztani, hogy az összes folyamat lezárásaként csináltam valami személyes kényeztetést is különféle illóolajok formájában. :) A bútorok textilfelületeit pedig tavasz illatú textilfrissítővel szórtam be.
    Nagyon feldobnak.
    Még keresnem kell valami edényt az ágy mellé, amibe levendulás olajat csepegtethetek.

http://www.urban-eve.hu/2011/03/07/2-zona-konyha/

2. zóna: konyha


Üdv a zónázás második hetének első napján! Ezen a héten (március 7-11.) a konyha zónájában vagyunk.

Ha nem tudod, hogy mi az a zónázás, olvasd el a bevezető cikkemet! A zónázás összefoglaló oldalát (és a zónázással kapcsolatos cikkeim listáját) itt találod.

Mostantól kezdve a következő 5 napon az alábbi feladataid vannak (ha túl vagy az első zónán, ismerős lesz :)):
1. Haladj a saját konyhai zónalistádon!

Vedd elő a konyhádhoz tartozó teendőlist, amit a mára adott házi feladat részeként megírtál, és a következő napokban szépen haladj rajtuk, akárcsak az előszobában. Most is mérd stopperrel a különböző feladatokra szánt időt, hogy a következő hónapban már jobban tudd beosztani az idődet. A stopperezésről az első zónánál írtam bővebben, ha most csatlakoztál, kérlek, olvasd el!
2. Gyűjtsd a konyhára vonatkozó ötleteket és inspirációkat!

Készíts elő két újabb papírlapot, és ezekre jegyezd fel a javítandó, szerelendő ötleteket, és a későbbi beszerzendő újításokat, inspirációkat. A 2 papírlap bővebb használatáról szintén az első zónánál írtam bővebben. Az inspirációs részhez az előszobához és a teraszhoz hasonlóan erre a hétre konyhás képgyűjteménnyel készülök. :)

Az első zóna után mindkét feladattal már valószínűleg gyakorlottabban tudsz haladni, és kicsit kialakult, hogy minek hogy is állsz neki. :) A konyha nagy mumus, hiszen sokat tud koszolódni, de hidd el, ha türelmes és kitartó vagy, előbb-utóbb meg fog látszani a szintentartó takarítás is. :) Ne add fel!

Házi feladat a hétvégére (március 12-13.)
Ritkább teendők listázása & beosztása

Mostanára bizonyára megfordult benned, hogy vannak olyan feladatok, amiknél egyszerűen nem fontos, hogy havonta elvégezd őket. Ez lehet a függönymosás, az ablakmosás, vagy például a matrac megfordítása, a klíma tisztítása, stb., bármi, amit szerinted a lakásodban nem kell havonta megcsinálni, de bizonyos időközönként azért nem ártana.
Ezeket a feladatokat először egy külön lapra (vagy dokumentumba) zóna szerint írd össze olyan sorrendben, ahogy eszedbe jut — ha a klíma a nappaliban van, akkor oda sorold, a matracfordítást a hálószobába, az ablakokat, függönyöket külön-külön a saját zónájukba, és így tovább.
Írd a feladatok mellé, hogy milyen gyakran kell elvégezni őket – 2 havonta, 3 havonta, félévente, évente?
Most gyakoriság alapján rendezd a feladatokat: zónánként listázd őket, először az előszoba zónába tartozó összes 2 havonta, aztán ugyanott az összes 3 havonta, stb. elvégezendő feladatot, és így tovább, zónáról zónára.

Nem elég azonban pusztán azt írni valamelyik feladat mellé, hogy “3 havonta”, mert abból nem fogod tudni, hogy mikor volt utoljára elvégezve, vagy mikor kell legközelebb elvégezni. Ezért azon kívül, hogy listázod őket, írd mellé a hónap nevét, amikor el kell végezned, például ha 3 havonta mosol függönyt, és most kezded, akkor írd ezt: “függönymosás – március, június, szeptember, december“. Amikor rápillantasz a zónalistádra, rögtön tudni fogod, hogy az adott időszakos feladatot el kell-e végezned abban a hónapban, vagy sem, hiszen azt tudod, hogy milyen hónap van. :)

Azért, hogy ne torlódjanak össze a feladatok, ne oszd ugyanarra a hónapra az összes ugyanakkor elvégzendő feladatot, tehát tegyük fel, hogy a függönymosáson kívül mondjuk ablakot is háromhavonta mosol, akkor azt időzítsd úgy, hogy “április, július, október, január“. Így nem állhat elő az a helyzet, hogy néhány havonta sokkal többet kell dolgoznod egy adott zónában azért, mert egyszerre kell megcsinálni mindent.

Először azokat a feladatokat oszd be, amiknek fix időpontja van, például ha a klíma tisztítása szezon előtt és szezon után történik, akkor ő lestoppolja azokat a hónapokat (pl. május, október), a többivel sakkozz úgy, ahogy Neked kényelmes.

A ritkább teendőket is stopperezd, amikor először végzed el őket, hogy ezzel is tudj kalkulálni!

Ha megvan a végleges beosztás, ráírhatod a zónalapokra a zónateendők mellé, azon kívül, hogy gyakoriság alapján rendezed őket, most már hónap szerint is rendezd őket: a konyhában 2 havonta elvégzendő listán először szerepeljenek a januári, aztán a februári feladatok, és így tovább.

Ha mindez megvolt, akkor egy adott helyiséghez tartozó zónalapod úgy fog kinézni, hogy van rajta egy adag feladat, amit havonta kell elvégezni (minden zónázás alkalmával), alatta pedig gyakoriság szerint időrendben listázva a ritkább feladatok. Ezen már szépen tudod követni, hogy hol tartasz. :)

http://www.urban-eve.hu/2011/03/11/lakberendezes-inspiracio-konyha/

http://www.urban-eve.hu/2011/03/09/kornyezetbarat-takaritas-a-konyhaban/

http://www.urban-eve.hu/2011/03/13/emlekezteto-hazi-feladatok-a-3-zonahoz/

Szerző: Adrimanka  2013.02.04. 08:00 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kiscsillagnapjai.blog.hu/api/trackback/id/tr885053997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása