Urban eve: 1. zóna, bejárat, előszoba: most csak 1 nap van rá!

Az 1. zóna (előszoba) mini-lomtalanítása

Az első zóna az előszoba, ezért állítsd be a csipogódat/órádat/mobilodat 15 percre, és dobálj ki mindenfélét, ami az előszobában felhalmozódott. Szórólapok, kilyukasztott buszjegyek… Nézd át a kabátok zsebeit, és azokból is dobd ki a szemetet. Ha van beépített szekrény, nézz át egy polcot vagy egy dobozt, és döntsd el a tartalmáról, hogy mi legyen vele.

  • Bejárati+benti ajtó letörlése
  • Villanykapcsoló és kaputelefon letörlése
  • Pókok kilakoltatása
  • Fogas & cipősszekrény rendbeszedése kívülről
  • Cipősszekrény rendbeszedése belülről
  • Kabátok elrendezése az akasztós részen
  • Üzenőfal szortírozása és rendbeszedése
  • Portalanítás
  • Porszívózás
  • Felmosás
  • terasz, erkély
  • ablakot kívülről letakarítani
  • kamra összerámolása
  • szelektívbe kell vinni az üres üvegeket és flakonokat
  • letörlöm a bejárati ajtót (kívül is), előszobába nyíló ajtók, keretek és kilincsek letörlése (szigorúan a előszobai oldaluk, nehogy kiégjek ;)), letörlöm a csöveket, a villany és a gázórát (azt hiszem ez sem jutott még eszembe…), a kapcsolókat, pókhálózás, a pici ablak és kerete, felmosás, szekrény inspekció, a kis polcon gyűlő kacatok átvizsgálása. Ja, a fűtőtest nehogy kimaradjon!
  • pókhálóztam
  • Radiátortörlés
  • el is tettem a nem használt kabátokat és cipőket, és lemostam az ajtón lévő kis ablakokat, szerintem évek óta nem voltak, pedig kb. 2 perc alatt megvan…
  • Turbó Törlést soha nem hagyom ki, és meg is állapítottam, mennyivel tisztább a mi tükrünk
  • Viráglocsolás
  • Tükörtörlés
  • 1 cipő maradhat elől
  • Amit pedig igazán meg szeretnék osztani, hogy az összes folyamat lezárásaként csináltam valami személyes kényeztetést is különféle illóolajok formájában. :) A bútorok textilfelületeit pedig tavasz illatú textilfrissítővel szórtam be.
    Nagyon feldobnak.
    Még keresnem kell valami edényt az ágy mellé, amibe levendulás olajat csepegtethetek.

1. Az 1. zóna (előszoba) mini-lomtalanítása

Az első zóna az előszoba, ezért állítsd be a csipogódat/órádat/mobilodat 15 percre, és dobálj ki mindenfélét, ami az előszobában felhalmozódott. Szórólapok, kilyukasztott buszjegyek… Nézd át a kabátok zsebeit, és azokból is dobd ki a szemetet. Ha van beépített szekrény, nézz át egy polcot vagy egy dobozt, és döntsd el a tartalmáról, hogy mi legyen vele. (Itt a hasznos diagramom, ha segítségre van szükséged.)

http://www.urban-eve.hu/2011/03/01/1-zona-bejarat-eloszoba/

1. zóna: bejárat & előszoba


Üdv a zónázás első napján! Ezen a héten (március 1-4.) a bejárat és előszoba zónájában vagyunk.

Ha nem tudod, hogy mi az a zónázás, olvasd el a bevezető cikkemet! A zónázás összefoglaló oldalát (és a zónázással kapcsolatos cikkeim listáját) itt találod.

Mostantól kezdve a következő 4 napon az alábbi feladataid vannak:
1. Haladj a saját zónalistádon!

A mai nappal indítva kezdj el haladni az első zónához tartozó takarítási listádon, és végezz el róla annyi feladatot, amennyi az erődből/idődből telik.

Ha most zónázol először, mielőtt bárminek nekiállnál, készíts elő egy stoppert! (A mobiltelefonodat is használhatod, a legtöbben van ilyen funkció.) Minden egyes feladat kezdésekor indítsd be, és amint végeztél, állítsd le. A kezdést ne a konkrét takarítás elejetől számítsd: ha például porszívózol, akkor onnan induljon a stopper, hogy elindulsz a porszívóért, hiszen az is idő (és a feladat része!), hogy kiveszed a dobozából, összeszereled, bedugod a konnektorba, stb. A lehető legalaposan végezd el a stopperezést, most nincs versenyfutás, nem kell “gyorsan” végezned, ne kapkodj! Azt kell lemérned, hogy az adott feladat tipikusan mennyi időbe telik.


Miért jó a stopperezés? Tapasztalatom szerint sokszor azért halogatunk bizonyos feladatokat, mert sokkal hosszadalmasabbnak képzeljük el az elvégzését, mint amennyi valójában. Ha feketén-fehéren ott van előtted, hogy egy bizonyos feladat mennyi időbe kerül, könnyebben rá tudod venni magad az elvégzésére, és – ami még fontosabb – jobban be tudod osztani az idődet. Mivel a zónázás során nem megadott sorrendben haladsz a zónafeladatokkal, hanem az éppen aktuális napod időbeosztása, körülményei szerint, ezért sokkal jobban tudsz kalkulálni azzal, hogy melyik feladatot végezd el aznap, ha ott van mellette, hogy mennyi ideig tart az elvégzése. Csak öt perced van? Akkor válaszd az öt percig tartó feladatot. Tizenöt percnél úgy érzed, ma nem bírsz többet szánni a takarításra? Akkor végezd el a tíz és az öt perceset. “Ide nekem az oroszlánt is!”-hangulatban vagy? Állj neki annak a monsztre feladatnak, ami egymagában 20 percig tart!

Első alkalommal egy picit meghosszabbítja a zónázásra szánt időt az, hogy méred a teljesítményedet, és feljegyzed a lapocskádra az időeredményeket, de hidd el, hosszú távon nagy szívességet teszel magadnak.

Az első zónázás során lehet, hogy olyan helyekre is eljutsz a mikroszálas kendőddel, ahol már rég nem járt efféle takarítóeszköz (semmi baj, mindenkinél van ilyen hely!), ezért elképzelhető, hogy több időbe telik a takarítás, mint később fog, amikor már csak szinten kell tartani a tisztaságot, és nem fél-egy éves koszt kell lemosnod, csak egy hónaposat. Ezért nagyon ajánlom, hogy fél év folyamatos zónázás után ismételd meg a stopperes mérést (haladj a zónákon ugyanúgy, mint rendesen, csak stopperezz megint, mint először), és a friss eredményeket jegyezd fel a zónalistádra. Az új, pontos eredmény segít majd a könnyebb időbeosztásban, és bizonyára jó érzéssel tölt majd el, ha a rutin miatt valamivel gyorsabban végzel, mint előtte. :)

Hétvégi engedmény: nem akarok szigorú lenni a hétvégi takarítástilalommal, úgyhogy ha nem volt elég az öt (vagy négy vagy akármennyi) nap a zónázásra és mindenképpen szeretnél még takarítani (mert például vendégek jönnek a hétvégén), vagy önhibádon kívül (betegség, utazás, munka, vizsgák) egymás után több olyan napod is volt, amikor egyáltalán nem tudtál a zónázással foglalkozni, szombaton és vasárnap is “engedélyezek” egy-egy 15 perces szekciót — de nem többet! Légyszíves pihenj is, a tiszta lakásnál sokkal fontosabb a lelki nyugalmad! A hétvégi zónázással ne számolj, lehetőség szerint végezz mindennel péntekig, ez csak vészhelyzet esetére való. Ha abszolút semennyire nem tudtál zónázni egész héten, a hétvégi penzum akkor is csak 2×15 perc! Belefér, amennyi belefér, a többit majd legközelebb. Jó tanács, hogy ilyenkor válaszd a leglátványosabb feladatokat, ha pl. a konyha zónájában vagy, akkor ne a szekrény tartalmát rendezgesd el a 15 percedben, hanem tisztítsd le a konyhapultot, vagy söpörd fel a padlót. Ettől nem fogod úgy érezni, hogy “semmire sem volt elég” a 15 perc. Ha pedig még a hétvégi 15 perces se fér bele, akkor se keseredj el, hétfőn folytasd a soron következő zónával, és majd a következő hónapban sor kerül a kimaradtra is.
2. Gyűjtsd az ötleteket és inspirációkat!

Egész héten az első zónán van a reflektorfény, úgyhogy használd ki, hogy ezen a területen van a figyelmed. Készíts 2 darab papírlapot a zónalistád mellé (ha pl. kontrollmappában van lefűzve, fűzd mögéje), és a takarítás közben felmerült dolgokat írd fel!

1. lap – javítani- & szerelnivalók

Ha bármilyen hibát észlelsz takarítás közben (le van törve, ki van csorbulva, hiányos, leesik, lekopott, stb.), jegyezd fel, és amint módod van rá, intézkedj ezzel kapcsolatban! (Végezd el saját magad valamikor, vagy hívd fel a szerelőt/szervízt, szólj a férjednek/apukádnak/bátyádnak, hogy fúrja fel, szerelje meg, stb.)

2. lap – dekoráció & vásárlási ötletek

Ha bármilyen dekorötlet eszedbe jut, amivel barátságosabbá tehetnéd ezt a helyet, írd le ide! (Fogas, pad, stb.) A lakberendezési magazinokban talált inspiráló előszobás képeket is ide ragaszthatod. Nem teendőlista ez, csak egy inspirációs oldal, amit majd idővel megvalósítasz, ha van rá lehetőséged. Ez utóbbiban én is segíteni fogok, a következő napokban inspiráló képeket és ötleteket mutatok majd, amivel feldobhatod az előszobát. :)

Ennyi, péntekig nincs más dolgod. Hajrá-hajrá, csak ügyesen! :)
Házi feladat a hétvégére (március 5-6.)


(Azért most írom meg, hogy ne péntek este ijedjetek meg tőle, hogy még hétvégén is van teendő. ;) Így talán könnyebb lelkileg felkészülni rá. :P)

A zónázás célja ugyan az, hogy hétvégén ne kelljen takarítani, most mégis adok egy feladatot a hétvégére – igaz, takarítani nem kell. :) A stopperezéshez hasonlóan ez azonban megint egy olyan extra feladat, amit csak egyszer kell elvégezni, és utána nem lesz többet. Ha végeztél az első zónáddal, már van valamilyen fogalmad arról, hogy milyen is ez az egész, hogyan fogod tudni beépíteni az életedbe. Ezért arra kérlek, hogy gondolkodj egy kicsit előre, és ahhoz, hogy áprilisban már minden ügyesen menjen egyedül, kezdd el a zónáid kibővítését és testreszabását.

A közös zónázás során egy egyszerűsített zónabeosztást használok azért, hogy minden menjen és megtapasztaljátok, hogy hogyan működik ez az egész, de természetesen nem mindenkinek olyan az otthona, hogy pusztán 5 helyiség van, és vígan elvan vele 5 hét alatt.

Két féle lehetőség van arra, hogy testreszabd a zónákat.
1. Időszakos zónák kialakítása

Az első zóna hajlamos nagyon rövid lenni, ha például az adott hónap pénteken kezdődik, akkor pusztán egy napos, ezért is egy viszonylag kicsi zóna került az első helyre, és nem például a konyha, amit szinte lehetetlen egy nap alatt tetőtől talpig rendbeszedni úgy, hogy nem egész nap azzal foglalkozik az ember lánya. Viszont az is elképzelhető, hogy ha picike a lakásod, négy vagy öt nap rettentően soknak tűnik, és úgy érzed, többre vagy képes ennyi idő alatt. Ezért ha van olyan terület a lakásodban, aminek elég, ha kéthavonta kerül rá sor, vagy nem túl sok vele a munka (például a teraszod, erkélyed), akkor csapd az első zónához, írd fel a zónalistára a feladatokat, és csak akkor végezd el, ha az első zóna úgy jön ki az adott hónapban, hogy minimum 3 napos! Most nem szükséges ezt elvégezned, elég, ha kitalálod, megírod a zónalistáját, és következő hónaptól élesben is kipróbálhatod (természetesen stopperezéssel, hiszen először takarítasz ezen a területen).

Ha nincs ilyen terület, mert 5 zónával bőven beéred, akkor örülj neki, a 4-5 napos előszobazónával viszonylag lazán megleszel. :)
2. A két hónapos zónázás kialakítása

Ez mindazoknak szükséges, akiknek nagy házuk/lakásuk van (több hálószoba, több fürdőszoba, gyerekszobák, pince, garázs, stb.), vagy gondozást igénylő kerttel is rendelkeznek. A közösen végzett minimalista 5 zónás verzió nem mindenkinek elég, mert nyilvánvaló, hogy Ti, kedves nagylakásosok nem tudtok 4 hálószobával 5 nap alatt végezni, ha mindenhol ablakot kell mosni, mindenhol fel kell porszívózni, stb. Nektek azt javaslom, hogy ha kipróbáltátok most a közös zónázást, és úgy látjátok, hogy tudna működni “nagyban” is, akkor a saját igényeiteknek megfelelően készítsetek egy 2 hónapos zónatervet, A-hónapra és B-hónapra (mint amikor suliban volt A-hét meg B-hét :)), és osszátok be így a lakáshelyiségeket, valamint a kertet – összesen tehát 10 zónátok lesz az 5 helyett. Ebbe valószínűleg már minden helyiség bele fog férni.

Ha szeretnétek egy kicsit megbolondítani a dolgot, vegyes zónákat is kialakíthattok, például A-hónapban az első hét az 1. és a 6. zóna fele, a második hét a 2. és 7. zóna fele, stb., aztán a 6. héten (B-hónap első hete) jön az 1. és 6. zóna másik fele – így mindenhol vagytok egy kicsit, és nincs két hónapig elhanyagolva egyik terület sem.

Ha nagyon-nagyon kevés időd van (mert például 12 órázol a munkahelyeden), akkor is érdemes lehet a 2 hónapos zónázást használnod, ez esetben úgy néz ki a dolog, hogy továbbra is marad az 5 zóna, de minden hónapban csak a zónalista felét végzed el, és amikor legközelebb újra az adott zónába érsz, folytatod, ahol abbahagytad. Lehet, hogy így tényleg csak napi öt perced lesz a lakásra, de még mindig jobb, ha ennyire apró lépésekben haladsz, mint ha úgy, ahogy van, lemondanál a takarításról – ennek is lesz látszatja, hidd el!

http://www.urban-eve.hu/2011/03/02/lakberendezes-inspiracio-eloszoba/

http://www.urban-eve.hu/2011/03/06/lakberendezes-inspiracio-erkelyek-teraszok/

http://www.urban-eve.hu/2011/03/06/emlekezteto-hazi-feladatok-a-2-zonahoz/

Szerző: Adrimanka  2013.02.01. 08:00 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kiscsillagnapjai.blog.hu/api/trackback/id/tr785053971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása