Továbbra is urban:eve, íme a hivatalos bevezetés

http://www.urban-eve.hu/bejegyzesgyujtemenyek/flylady-program/

A rutinok, minden napra:

  • Mosogatófényesítés - este mosogatórongyra illóolaj? kipróbálni!
  • Öltözz fel & szedd rendbe magad! (kéz-, láb-, és arckrém..., heti rutinban szemöldök, borotva) - Alapruhatár: egy bazi jó melltartó (inkább kettő), az alakodhoz illő nadrágok (farmer, vászon), szoknyák (ceruza vagy A-vonalú, a térdig érő általában mindenkinek előnyös), pólók és blúzok, vékony kardigánok, pulcsik, egy átmeneti és egy téli kabát. Nyárra plusz nyáriruha, egy tuti fürdőruha (tart, nem átlátszó). Darabszámra nem kell irdatlan sok, tudd őket jól variálni, az a lényeg.
  • Ágyazz be!
  • Kritikus terület - 2 percig (nem 2 perc alatt!) rakj rendet egy kritikus területen, aztán hagyd abba. (A kritikus terület (hot spot) az a felület, ahova valahogy mindig kerül valami, és amint van ott valami, elkezd “szaporodni” – mindenki odatesz még ezt-azt, és a végén már csak egy nagy kupac cucc látszik.)
  • Kontrollfüzet
  • Reggelizés + ivás
  • Ruhakikészítés
  • Naptárhasználat - Így használd a naptáradat:
    A naptárat tedd egy mindenki által jól látható helyre.
    Minden családtagnak legyen saját színe, amivel a programjai bekerülnek a naptárba, így jól látszik, hogy mikor kit hova kell vinni. Ha egyedül vagy, a különböző típusú programjaidnak lehet külön színe, például munkamegbeszélés – piros, edzés – zöld, stb.
    Amint kiderül valamilyen időpont (szülői értekezlet, születésnapi zsúr, befizetési határidő, ünnepség, szünet, vizsga, szigorlat, orvosi vizsgálat), azonnal írd fel a naptárba. Akkor is, ha több hónappal később van ez az időpont – főleg akkor…
    Mindig hordj magadnál egy kis jegyzetfüzetet, és az útközben megbeszélt dolgokat ebbe írd, majd ha hazaérkeztél, másold át a nagy naptárba, hogy ne felejtődjön el.
    Reggel és este is pillants rá a naptárra, hogy semmi se érjen felkészületlenül.
    Hetente egyszer kérdezz rá a család többi tagjának a programjára, hátha valakinek valamilyen időpontja nem került a közös naptárra.
    Gyakorlati példa: Áfonyát (a törpenyuszink) fél évente kell beoltani. Március 8-án voltunk vele az oltáson, és amint hazaértünk, előrelapoztam hat hónapot a naptárban, és beírtam szeptember 8-ra, hogy lejár az oltása. Két hete, mikor megnéztem a naptárban, hogy mi van felírva a közeljövőre, megláttam ezt a bejegyzést, és meg is beszéltem egy időpontot az állatorvossal. Mennyivel jobb ez, mint kapkodni, hogy “nem mostanában jár le?”! Azt pedig, hogy jövőre is március 8-án kell mennünk, úgy jegyeztem fel, hogy a naptár végére, december 31. után írtam fel, hogy amikor majd új naptárunk lesz, abba átvezessem.                              Vagy egy csatos határidőnaplót vezetek, ennek a végébe kezdtem el a Kontrollnaplót. Férjemnek külön naptára van, a gyerekek programja simán befér még az enyémbe, nálam a külön fejezetek kaptak színkódos elválasztót (napi, menü, kontrollnapló, ünnepek, tervezés.. :)) 
    Az évente ismétlődő eseményeket (mint szülinapok, házassági évfordulók, kutya oltása, féreghajtása negyedévenként, nőgyógy. és egyéb szűrővizsgálatok….) a mobilomba írom be, aztán kiválasztom az éves ismétlést. (Lehet olyat is beállítani, hogy “gyümölcsnap”- csipogjon reggel hétkor, aztán kiválasztod a heti ismétlést.. :D) Így még csak az átmásolással sincs gondom, telefoncserénél meg simán át lehet vinni az adatokat az új mobilra. Mindig nálam van, és be lehet programozni, hogy mikor figyelmeztessen az eseményre. (Távolibb, csak telefonon, mélen meggratulálandó ismerőseim szüli-és névnapját aznap délelőttre programozom, a közeli családtagokét 3 nappal korábbra, ha véletlenül megfeledkeztem volna róla, akkor is maradjon időm ajándék után nézni.. :D)                                                                                    fel lehet azt is írni hogy kitől mit kaptál ajándékba melyik ünnepre                                                           A mágneses falas ötlet egyébként nagyon jó. FlyLady árul matricákat is, amiket be lehet ragasztgatni, de szerintem azt hülyeség rendelni, főleg ennyi pénzért. A mágneses ikonok tökéletesen megfelelnek. Nekem első osztályos koromban volt olyan órarendem, amibe még nem írva voltak az órák, hanem kis jelek voltak, pl. egy könyv az olvasás, egy ceruza az írás, 1-2-3 a matek, labda a tornaóra, meg hasonlók. Olyat is láttam már, aki a gyerekeinek a reggeli rutinjait ikonokkal jelezte: ágy – ágyazz be, fésű – fésülködj meg, fogkefe – moss fogat, ruha – öltözz fel, stb. És akkor ezt olyan sorrendben, ahogy el kell végezni, kiakasztotta a gyerek ajtajának belső kilincsére, és akkor lehetett követni, hogy mi van. :)                              a pénzügyi bevétel-kiadás vezetésére ezt a programot használom:http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/acemoney-lite-v3-16-1–magyar–UZ9.html
  • Turbó Törlés - Papír + ecet: Tükör, mosdókagyló
    Papír (ugyanaz, mint a mosdónál): WC-ülőke, WC-körül
    Kefe: csészében körbe 2-3-szor
  • Cuccok kikészítése
  • 15 perc lomtalanítás: hogy tárolod azokat a papírokat, amiket megtartasz? Nálam egy dobozt kaptak az adóbevallások, munkabér átutalások papírjai, használati útmutatók, bizonyítványok és egyéb hivatalos okiratok. Minden le van fűzve mappákban. Sok-sok genotherm (“bugyi”) kell hozzá, és nem is elsőre lesz kész, de néhány alkalom után már egészen jó kis rendszer tud kialakulni. Nem szabad egyszerre nekiesni.
    A bizonyítványok nem lefűzve vannak, hanem egy irattartóban ácsorognak, de ami csak belefér egy genothermbe, az abba megy. :) + átnézni: http://www.urban-eve.hu/2008/03/25/hasznalati-utasitas-a-lakasunkhoz/#more-48
  • Nézz a szennyestartóba – Kell ma mosni?
  • 15 perc mozgás: 15 percig csinálj valamit, amitől egy kicsit szaporábban ver a szíved és bepörög a keringésed. Például:
    Táncolj 3-4 bulis számra – ugrálj, engedd el magad! Gyerekekkel is lehet. :)
    Állítsd be az időzítődet 15 percre, és végezz guggolásokat, kitöréseket, felüléseket, súlyzózz két fél literes üveggel, stb.
    Ugrókötelezz vagy hula-hopp karikázz.
    Kocogj kutyasétáltatás közben az ebbel.
    Indulj el otthonról, sétálj gyors léptekkel 7,5 percig. Ha lejár az idő, fordulj meg, és hazáig sétálj ugyanilyen tempóban.
    Szállj le két megállóval korábban a buszról, és sétálj hazáig. (Odafelé, ha sietsz valahova, ezt inkább ne próbáld ki. :))
    Babásoknak: nyújtózz, végezz karkörzéseket, egyesével mozgasd meg a bokáidat. Jógázhatsz is, de könyv alapján inkább ne állj neki tanulni, az árthat.

    Megint a mértékletesség és a fokozatosság a fontos. Hirtelen felindulásból ne vedd elő a Rubint Réka DVD-det és csináld végig a 45 perc fenékerősítést – holnap le se fogsz tudni ülni. (De ha van rajta 15 perc bemelegítés, azt megcsinálhatod.) A 15 perces kardióval is szép eredményt lehet elérni, ha minden nap elvégzed. CSAK tizenöt perc. Ha visít a csipogód, abbahagyhatod, sőt, abba is kell hagynod. Ennyit igazán kibírunk. :)

    Ne felejts el előtte bemelegíteni és utána nyújtani (ez is beleszámíthat a 15 percbe, ha úgy jobban meg tudod győzni magad), és vigyázz magadra, ne erőltesd meg semmidet! Bánj türelemmel a testeddel, ha régóta nem mozogtál.                                                                                                                     http://alternativgyogyaszat.network.hu/video/joga/5_tibeti_jogagyakorlat
  • Időben menj aludni!

Második fázis – A hét napjainak feladatai


  • Hétfő – 1 órás gyorstakarítás: Ezt a gyorstakarítást minden héten elvégezzük, így szinten tartható a lakás állapota. 7 feladat van, de van, ami kevesebb ideig tart, mint 10 perc, így pont kijön az egy óra. Állítsd be az időzítődet tíz percre, kezdd el az első feladattal, ha lejár az idő, akkor hagyd abba, indítsd el újra, és folytasd a másikkal. Ha végeztél az időzítő jelzése előtt, annál jobb, akkor is folytasd a listát. :)

    FlyLady eredeti listája a következő:
    Portörlés
    Porszívózás
    Felmosás
    Tükrök és ajtók letörlése
    Magazinok és újságok szanálása
    Hűtő rendbetétele? Ágyneműcsere?
    Kukák kiürítése

    Ha Hétfőnként nincs egy órád ilyesmire, tedd át nyugodtan másik napra a programot, de azt is nyugodtan megteheted, hogy szétosztod hét napra a feladatot, és minden nap csak egyet csinálsz. Ezenkívül módosíthatod is, kiegészítheted a Neked fontosabb dolgokkal. Nálam például nem halmozódnak az újságok már jó ideje, így nincs szükség arra, hogy hetente a “fejükre nézzek”. Én ezt a pontot behelyettesítettem azzal, hogy kisúrolom a kádat.

    Alakítsd igényeid szerint a listát, aztán írd be a Kontrollfüzeted egy új lapjára, hogy HÉTFŐ (vagy amelyik nap ráérsz), alá pedig, hogy miket csinálsz. Jó munkát! :)                                                                   Amit pedig igazán meg szeretnék osztani, hogy az összes folyamat lezárásaként csináltam valami személyes kényeztetést is különféle illóolajok formájában. :) A bútorok textilfelületeit pedig tavasz illatú textilfrissítővel szórtam be.
    Nagyon feldobnak.
    Még keresnem kell valami edényt az ágy mellé, amibe levendulás olajat csepegtethetek.
  • Kedd – Tervezés & szervezés: Kedden intézzük mindazt, ami szervezést és tervezést igényel. Például:
    Mi lesz a hétvégi program? Nézz körül a port.hu-n vagy lapozd fel valamelyik ingyenes programfüzetet.
    Megtervezheted a következő időszak menüjét – erről már bővebben írtam itt. http://www.urban-eve.hu/2008/06/05/mit-eszunk-ma-dragam-menutervezes-5-lepesben/ és Menütervezésnél nekem is nullázódni szokott az agyam, ezért azt csináltam, mint a régi öregek: van tésztanap, főzeléknap, édességes, diétás, húsos stb.. Minden kategóriába felírtam azokat az ételeket, amiket főzni szoktam, igyekeztem min. 13 félét találni mindenhová.. Ha ezt végigfőzöm, aztán a végén újra kezdem, akkor egy évszakban csak egyszer eszünk egy adott ételt… (Persze ez valamennyit változik a szezonális zöldségek miatt, nyáron a kertből gyakrabban eszünk lecsót, tökfőzeléket, és a bánat se kívánja 30 fokban a felesborsót, de kiindulási alapnak azért nagyon jó… :D)
    Most már sajnos nem aktuális, de ha majd az lesz, keddenként szépen elő tudod készíteni a nyaralást is.
    Ha nemsokára buli lesz a családban, azon is elkezdhetsz gondolkodni. Kiket hívsz meg? Milyen lesz a dekoráció? Mit fogtok enni?
    Ha lakásalakítás / építkezés küszöbén álltok, az ezzel kapcsolatos ügyeket is intézheted.
    Bármi, ami még eszedbe jut, és tervezés szükséges hozzá. :)

    Kis lépésekre osztva ez is könnyebb lesz. :)
  • Szerda – Antihalogató nap: Mi az, amit már régóta halogatsz, és nagyon nem akarod elvégezni? Ess túl rajta! Húzd fel az időzítőt 15 percre, és végezd el azt a kényelmetlen telefonhívást, töröld le a kutyalábnyomokat az ajtóról, javíttasd meg a kenyérpirítót, jelentkezz be a fogorvoshoz. Jobb lesz utána. :)    Kártyaformátumos feladatlistát megcsinálni
  • Csütörtök – Küldetések napja: FlyLadynél a csütörtök a rohangálós nap. Postára menés, nagybevásárlás, tisztítószerek beszerzése – mindent erre a napra időzít. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy Nálad is mindent félretéve ezzel kell telnie a csütörtöknek – ha belefér, tök jó, ha más napon alkalmasabb, tedd át máskorra, és ha sürgős a dolog, akkor ne várj vele csütörtökig. De nem árt, ha ilyenkor átnézed, mi van kifogyóban (mosószer, fogkrém), van-e olyan számla, ami nemsokára esedékes, és hasonlók. Üvegvisszaváltás, szelektív
  • Péntek – Autó & táska takarítás; este randi                                                                                          Én újabban bevezettem egy másik dolgot, az amerikai fly lady oldalán csipegetve találtam egy ötletet, hogy ezt a heti 1 órás lakáskényeztetést ha megcsináljuk hétfőn, de pl. beteszünk egyet péntekre is, akkor megvan a pénteki “vendégvárós” takarításunk:)))) Ezt sokkal könnyebbnek találom megvalósítani mint pl. a Krízis-nagytakarítását, ahol azt írja, hogy töltsünk el 15 percet helyiségenként, és ebből lesz egy vendégvárós. De nekem túl sok helyiség túl sokszor 15 percbe kerülne egyszerre, szóval akkor egyrészt sosem végzek, másrészt nincs ennyi szabadidőm egyszerre, plusz ellentmondana ugye annak is, hogy nem a tökéletességre törekszünk, mert nem erről szól az egész. Szóval miért is ne, egy pénteki egyórás taki, és nyugodt lelkiismerettel nézek a vendégjárás elébe, talán még a sminkem sem kenődik el :DDD Pénteki kellemes pluszfeladat: Randieste: sétáljatok egyet a környéken. Ha otthon kell maradnotok, akkor is eltölthetitek hasznosan az időt. Tabutéma a pénz, a házimunka és a munkahely. Beszélgessetek, olvassatok együtt, társasjátékozzatok, vagy nézzetek meg egy jó kis filmet. Tartsatok téma-napot! (Ez egyedül vagy barátnőkkel is nagyon jó tud lenni.)
    Francia nap: egyetek sajtot és friss baguette-et, igyatok ebédhez bort, hallgassatok sanzonokat.
    Angol nap: teázzatok és egyetek sütit, nézzetek régi Doctor Who / Monty Python / Fawlty Towers epizódokat, menjetek el a Diana kiállításra, tomboljatok Take That-re a nappaliban, grasszáljatok a Váci utcán, és angolul kommentáljátok a boltok kirakatait. (Ezt tuti meg fogom csinálni.)
    Amerikai nap: egyetek hamburgert és sült krumplit, nézzetek Ferris Bueller-t vagy bármit John Hughestól, hallgassatok Bruce Springsteent.
    Japán nap: sushi, Egy gésa emlékiratai, ha pedig hip és trendi fiatalok vagytok, akkor dübörögtessétek J-Pop/J-Rockot a nappaliban, és nézzetek kult (és nem kult) anime filmeket. Bármi Miyazakitól telitalálat.
    Hollywood glamour: bújjatok össze egy otthoni mozizáshoz – Elfújta a szél, Észak-Északnyugat, Reggeli Tiffanynál…
    Olasz nap: egyetek spagettit és cuppanjatok össze mint Susi és Tekergő, hallgassatok Eros Ramazottit, nézzétek meg a Rómeó és Júliát (Zeffirelli, nem DiCaprio), és zárjátok az estét fincsi tiramisuval.
    Sorozat-nap: válasszátok ki a kedvenc sorozatotokat, és csináljatok úgy, mint a kedvenc szereplőitek (meg nézzétek meg a legjobb részeket). Pl. Gilmore Girls: kávézzatok, rendeljetek kaját és hadarjatok. Próbáljatok mindenre poénnal reagálni.
    Retró buli: hallgassátok megismerkedésetek évének/ifjúkorotok slágereit (Rapülők), nézzétek meg az akkori kedvenc filmeteket (Macskafogó), nézegessetek régi fotókat, és állapítsátok meg, hogy most mennyivel jobban néztek ki.
    Móka-kacagás: Állatkert, vidámpark, cirkusz. A vattacukrot ki ne hagyjátok!
  • Szombat – Családi móka
  • Vasárnap – Belső tankolás:A vasárnap fókuszában a magunkra szánt idő van. Ezt lehet fizikailag (arcpakolás, pedikűr), lelkileg (Istentisztelet, szent írások olvasása, jóga, meditáció) és szellemileg (szépirodalom, versek olvasása, zenehallgatás) is érteni, de ide tartozik a reflektálás is az elmúlt hétre (mit értem el? miért vagyok hálás? mi tett boldoggá?), sőt, a jövő tervezése is (mit szeretnék elérni? mik a céljaim?). Nézegethetsz inspiráló képeket, filmeket, olvashatsz inspiráló személyiségekről. Ha például lakásfelújítás előtt állsz, ihletet meríthetsz katalógusokból, lakberendezős blogokból. (Konkrét tervezésnek – mi, hova, mennyiért – ne állj neki, arra ott a kedd, engedd be a képeket, hogy kialakuljon egy érzés, amit szeretnél elérni!)

    A mai napon bármi olyat megtehetsz, ami feltölt, és erőt ad a következő hétre. Raktározd el jól, és hívd elő, ha szükség van rá. :)

Testreszabás

  • Kontrollmappa elkészítése: a kontroll-füzetembe nyitottam egy olyan oldalt, hogy halogatós feladatok. ide beírom, ami a szívemet nyomja, ha eljő az ideje, lehet csemegézni ;)

Harmadik fázis – Zónázás

  • 1. zóna – Bejárat & előszoba, kamra
  • 2. zóna – Konyha
  • 3. zóna – Fürdőszoba
  • 4. zóna – Hálószoba, vendégszoba
  • 5. zóna – Nappali
  • 30. nap – A program vége. :) [megnézem]
  • Használati utasítás a rutinokhoz [megnézem]

Reggeli rutin

  • Felkelés után öltözz fel és szedd rendbe magad.
  • Ágyazz be és tegyél rendet az ágy körül.
  • A fürdőszobában végezd el a Turbó Törlést.
  • Nézz rá a naptárra.
  • Reggelizz valami finomat; vedd be a vitaminjaidat, ha szedsz ilyesmit.
  • Nézz a szennyestartóba! Kell ma mosni?
  • Mi lesz a vacsora? Gondolkodj rajta!

Napközben

  • A nap folyamán igyál meg 8 pohár (összesen két liter) vizet (ne cukros üdítőt!).
  • Valamikor a nap folyamán, amikor ráérsz, 15 percig szortírozz.
  • 15 percig mozogj!

Esti rutin

  • Fényesítsd ki a mosogatódat.
  • 2 percig (nem 2 perc alatt!) rakj rendet egy kritikus területen.
  • Nézd meg a naptáron a másnapi teendődet.
  • Készítsd ki a ruhádat másnapra.
  • Készítsd ki a holmidat a Launch Padre.
  • Időben menj aludni!

 

A hét napjai

HÉTFŐ – Egy órás lakáskényeztetés

  • Portörlés
  • Porszívózás
  • Felmosás
  • Tükrök és ajtók letörlése
  • Magazinok és újságok kiszórása
  • Ágyneműcsere
  • Kukák kiürítése

KEDD – Tervezés & szervezés

SZERDA – Anti-halogató nap

CSÜTÖRTÖK - Küldetések

PÉNTEK – Autó & Táskatisztítás. Este randi!

SZOMBAT – Családi móka

VASÁRNAP – Belső tankolás

Áthozott feladatok tegnapról:

  • jövedeleimgazolás+útlevél odaadása Endrének, hogy fénymásolhassa
  • a diplomakérvényező papírt bescannelni
  • megvárni, jön-e scann a tantárgylistáról - jött, átírni olvashatóra!
  • hollandozás - minimális volt, rágyúrni!
  • ROC-nak telefon?
  • Mikrószervíz telefon?
  • Kicsomagolóprogramtól válasz?
  • Györgyinek levél - negyedig elkészült
  • Tamarának meghatalmazás
  • Csillag csoportnak levél
  • előszobába a képem? - keretet venni hozzá, ha igen, megmérni mekkora kellene
  • nappaliba függöny dísznek oldalra - ikeában megnézve, pipa, de megmérni, mekkora kéne...
  • hálóban függönymosás
  • nappaliba állólámpa?
  • portörlő sarokba
  • palacsintafordító
  • orvoshoz beiratkozni
  • Endre vérvételi papírját kikérni
  • Forvo-n szavak felmondása - félig kész
  • pici doboz előszobába mütyüröknek - ikeában megnézve, pipa, de le kéne mérni, mekkora lenne az ideális!
  • rakott karfiolt rizzsel vagy rizs nélkül? - rizs nélkül
  • stammpotot csinálhatok-e? - igen, savanyúkáposztásat vagy répásat

Átnézni, mivel nem végeztem még az 5. zónában?

  • Póktalanítás
  • Ajtó & villanykapcsoló letörlése
  • Fiókok szortírozása (íróasztal + magazinos fiók)
  • Íróasztalról felesleges papírok kiszórása
  • Nyuszi alomtálcájának & tálkájának alapos kimosása
  • Ablakmosás-keretmosással - függönymosás
  • Kanapé & párnák alapos kiporszívózása
  • Porolás
  • Porszívózás – íróasztalok mögött is
  • Felmosás
  • benti növények portalanítása
  • radiátorok lemosása
  • a csillárok tisztítása
  • vasalás ide, vagy  napi 10-15 perces rutinba, vagy a mosni-beszedni-vasalni rutinba
Szerző: Adrimanka  2013.01.31. 08:00 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kiscsillagnapjai.blog.hu/api/trackback/id/tr865053945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása